Soms kom je dingen op internet tegen die gewoonweg het kind in je naar boven halen. Zo ook de PigeonBot, een drone dat vliegt als een echte duif door middel van zijn vleugels. Hoe vet?!

Het is nog in een experimentele fase van de onderzoekers aan de Stanford University. De zogenaamde ‘biohybride morphing-vleugels’ zijn gemaakt van echte veren en helpen ook daadwerkelijk de drone in de lucht voort te bewegen.

Welk doel dient de PigeonBot eigenlijk, behalve gewoon een gave gadget te zijn? Nou, dat gaat verder dan je denkt. Doordat de PigeonBot in een zo gelijk mogelijke vorm als de gewone vogel wordt gemaakt, kan de drone helpen om beter te begrijpen hoe vogels vliegen. En dan gaat het met name om de dynamische vleugelvorm en de positie van de veren in de vleugels. Dit lijkt misschien niet complex, maar tot nu toe was dit een mysterie.

Even een voorbeeldje: de studenten begonnen met het analyseren van de bewegingen van het skelet van de duif. Er werd ontdekt dat met slechts een paar bewegingen, met 20 primaire en 20 secundaire vliegveren de duif zichzelf al kan verplaatsen. Dit was de basis voor het lichtgewicht frame van de robot.

Een schroef aan de voorkant van de PigeonBot zorgt ervoor dat de drone zich net zo kan manoeuvreren door de drukke steden en bossen als zijn gevleugelde, met vlees bedekte vriend.

Uiteindelijk kan de PigeonBot meer worden dan een leuk hebbedingetje, want het kan helpen met het vleugelontwerp van vliegtuigen. Ook is het in de praktijk zo dat de veren de mens minder kan verwonden dan de rotorbladen van een drone zoals we die nu kennen én zal de PigeonBot zuiniger zijn in zijn energie, dus blijft hij langer in de lucht.

Foto: FreshGadgets

Laat een bericht achter