Er worden wel vaker gekke, rare dingetjes te koop aangeboden online. Het moge duidelijk zijn dat militaire spullen niet bedoeld zijn voor commercieel gebruik en dus verkocht worden. En toch is het mogelijk een F16 aan te schaffen. Maar wat moet je ermee, denken we dan.

Het is op z’n minst bijzonder te noemen dat een F16 te koop wordt aangeboden. Maar hij wordt toch echt aangeboden via jetlease.com voor de prachtige prijs van $8.5 miljoen.

Het schijnt wel vaker te gebeuren dat dit soort machines de private markt betreden, maar dan worden ze eerst helemaal uitgekleed en ontdaan van alle wapens. Deze echter niet, want hij werkt volledig (op een 20mm M61 Gatling geweer na, die hebben ze er wel afgehaald).

Het toestel is gebruikt in Jordanië en komt uit 1981. Alhoewel dit toestel al wat jaartjes meegaat, heeft hij wel de laatste updates gehad zoals een Link 16 kaart (voor netwerk, iets wat toen nog niet echt bestond), nachtvisie in de cockpit en in de helm en een Joint Helmet Mounted Cueing System. Echt geen idee wat we daar mee bedoelen, maar mocht je interesse hebben in de aanschaf, dan weet jij exact dat dit een vette optie is die recentelijk is aangebracht.

Met de vraag; is ‘ie een beetje snel? Yes, sir! Hij vliegt met Mach 2 (ongeveer 2.450 km/u) en klimt met gemak naar een hoogte van 13 km. De Falcon heeft 6.000 uur aan gewerkte uren op zitten en is nog eens goedgekeurd voor een volgende 2.000 uur.

Zit er een addertje onder het gras? Ja, dat wel. Naast dat je een speciaal rijbewijs moet hebben voor dit ding, komen er redelijk wat beperkingen om de hoek kijken omdat het vliegtuig gevechtsklaar is. Zo moet de koper zich houden aan de International Traffic in Arms Regulation. Dit is in het leven geroepen om goed in kaart te krijgen wie de toestellen mogen vliegen. Een klein groepje mensen mag dus maar in deze F-16 plaatsnemen en ermee werken.

Maar goed, ben je ermee tevreden dat ie als pronkstuk in je tuin staat; ontwapen de F-16 en gooi ‘m lekker op de veranda.

Foto’s: Luxuo

 

 

 

Laat een bericht achter