Image by: Richard TruesdellThis file is licensed under the Creative CommonsAttribution-Share Alike 4.0 International license.

Amazon investeert $700 miljoen in elektrische auto startup Rivian

Eerder deze week ging het gerucht al dat Amazon en General Motors een aardige duit in het zakje zouden doen van de elektrische auto-ontwikkelaar en startup Rivian.\Rivian heeft bekendgemaakt dat Amazon de investering doet van $700 miljoen. Dit is een bedrag waar je wel wat mee kunt. Dit brengt meteen de waarde van het bedrijf uit Michigan over de één miljard dollar en kwalificeert zich direct voor een unicorn-status*.

Hoewel details schaars zijn, blijft Rivian een onafhankelijk bedrijf en zal de investeringsronde, die Rivian’s grootste tot nu toe is, worden voortgezet, inclusief deelname van bestaande aandeelhouders, vermoedelijk ALJ en Sumitomo. De enorme investering is logisch voor Amazon, dat geïnteresseerd zou kunnen zijn in het benutten van Rivian’s EV-platform om zijn logistieke behoeften te ondersteunen; dat wil zeggen, fungeren als de basis voor een bestelwagen op batterijbasis om ‘last mile’-leveringen te vergemakkelijken.

Bovendien helpt het Amazon om de veranderende automarkt aan te boren, iets waar zij de afgelopen tijd aardig hun pijlen op richten. Naar het schijnt heeft Amazon alleen de afgelopen week al meer dan één miljard dollar geïnvesteerd in bedrijven die zich specificeren in het elektrisch rijden. Daarmee hoopt Amazon straks de competitie aan te kunnen gaan tegen Tesla en General Motors, momenteel de twee grootste marktleiders in het elektrisch rijden in Amerika.

De investering van Amazon tilt Rivian van louter praatjes en geruchten in de markt van elektrisch rijden naar een serieus bedrijf dat over de financiële middelen beschikt om te concurreren met elke fabrikant van elektrische voertuigen, waaronder Tesla, een bedrijf dat chronisch ondergekapitaliseerd is. En dit alles voordat het nog maar één enkele auto van de loopband heeft gebracht.

Rivian is van plan zijn R1S-sport Utility Pickup en de R1T Pickup truck in 2020 uit te rollen. Het bedrijf belooft uitstekende prestaties, waaronder een bereik tot 650 (!) km. Beide voertuigen (die een basisprijs zullen hebben tussen de $68.000 en $72.500) zullen ook aanzienlijk vermogen meekrijgen. Beide auto’s gaan in 3 seconden van 0 naar 100 km per uur.

*een zogenaamde unicorn-status betekend dat een start-up al meer dan een miljard dollar waard is alvorens deze naar de beurs gaat of verkocht wordt

Laat een bericht achter