Er is onderzoek gedaan naar de tijdsindeling van miljonairs en niet-miljonairs. Conclusie: miljonairs besteden net zoveel tijd aan huishoudelijke taken en hun werk, maar delen hun vrije tijd anders in.

Dat concludeert Paul Smeets. Hij is onderzoeker aan de Universiteit van Maastricht. Smeets vroeg ruim 800 miljonairs en 1100 niet-miljonairs naar hun dagbesteding in minuten. Miljonairs hebben grote huizen, maar vaak ook weer een poetsvrouw die het huishouden doet. Dit komt erop neer dat miljonairs net zoveel tijd kwijt zijn aan boodschappen, koken en het huishouden.

Miljonairs zijn actiever in de sport, vrijwilligerswerk en het onderhouden van hun sociale kringen. Dit verschilt in hun vrije tijd het meeste met niet-miljonairs. Zij besteden meer tijd aan het niks doen en tv kijken. Daar wordt een mens niet gelukkiger van.

Televisie kijken heeft zelfs negatieve invloed op ons geluk. Een producent bepaald wat jij te zien krijgt op tv en hiermee heb je als kijker helemaal geen autonomie. Een half uur gaan sporten van de drie uur die Nederlanders per dag gemiddeld besteden aan tv kijken, zou stressverminderend werken. ,,Tv kijken doet niet zoveel tegen de stress”, verklaart Smeets.

Autonomie is de sleutel naar geluk. Miljonairs zijn vaker ondernemer. Ondanks dat zij meer werken, hebben zij meer autonomie. Als een medewerker op zijn werk een brede taakomschrijving heeft en de tijd zelf mag invullen, wordt hij of zij hier gelukkiger van dan wanneer iemand zegt wat je moet doen. Indien autonomie niet in je werk terug te vinden is, kun je dit meer opzoeken in je vrije tijd.

Het onderzoek komt dan ook met een andere opvallende conclusie. Doordat miljonairs hun vrije tijd meer ‘onder controle’ hebben en ook vaak de autonomie in hun werkzame leven hebben, geven zij hun leven gemiddeld een 0,6 hoger cijfer dan niet-miljonairs.

Foto: Golfdigest

Laat een bericht achter