Toen ons dit verhaal ter ore kwam via Ad.nl, stond ons het huilen nader dan het lachen. Het restaurant van Gert (welke naam fictief is gebruikt door de redactie van AD) draaide per ongeluk een fles van 11.000 euro open om een lekkere coq-au-vin te maken.

Het betreft een fles Romanée-Conti, die bekend staat als de duurste wijn ter wereld. Met een beperkte oplage wat er per jaar van de wijngaard afkomt in de Bourgogne en een grote vraag, maakt dat de prijs per fles een gigantisch vermogen kost. Enkele jaren geleden zijn er bijvoorbeeld nog twee flessen uit 1978 in Hong Kong geveild voor 350.000 euro.

De fles was een erfstuk van Gert en stamt uit 1974, wat ook nog eens een topjaar was van deze wijn. Gert had ‘m geërfd van z’n vader.

Nu naar het punt waar het allemaal misging en Gert waarschijnlijk een trauma aan overhoudt: In de wijnkelder van zijn restaurant lag het zeldzame, dure flesje lekker te chillen. Niks bijzonders aan de hand, maar Gert wilde de fles graag thuis in zijn eigen wijnkelder bewaren, omdat dit veiliger zou zijn. So far, so good. Eenmaal de fles, met nog een aantal andere flessen, naar boven te hebben gebracht, dacht hij: ik ga nog even snel een boodschap doen. Hij heeft de kisten met wijnen in de keuken van zijn restaurant neergezet en is toen naar de kruidenier vertrokken. Eenmaal terug rook het héérlijk in de keuken!

Tot het moment dat Gert zag dat er vijf lege flessen wijn naast de kookplaat stonden. Eén ervan was de Romanée-Conti. ,,Mijn hart stond stil!”

Gert sprak direct zijn chef-kok aan en vroeg waar hij de coq-au-vin mee geblust had. De chef-kok wees naar de fles Romanée-Conti, kreeg van Gert de instructie om te Googlen wat het flesje waard zou zijn en daarna is er nooit meer wat van de chef-kok vernomen. Geintje natuurlijk, maar de chef-kok is er behoorlijk beroerd van geweest.

De restauranthouder heeft uiteraard een traantje weg moeten pinken, maar is niet boos op de chef-kok en treft de blaam op zichzelf. ,,Ik had de fles daar niet neer moeten zetten.”

Een schrale troost; de complete keukenploeg heeft de coq-au-vin opgegeten en hij smaakte heerlijk. Inmiddels gaat er gewoon weer een flesje huiswijn van 6,50 euro de coq-au-vin in.

Bron: AD
Foto: Winenews

Laat een bericht achter