‘’Belofte maakt schuld.’’ In dit geval financiële schuld. Netflix heeft een slecht kwartaal achter de rug en dat vertaald zich meteen in keldering op de beurs. Een goede €22 miljard verdampt.

Cijfers loskrijgen bij Netflix is moeilijk. We weten niet exact hoeveel kijkers er per serie of film gemeten worden, wat de inkoop van een film of serie is en het succes van een productie horen we vooral via media-instellingen die zelf lyrisch zijn als ze iets gezien hebben.

En toch, lieve Netflix-kinders, kunnen we je nu vertellen dat de bazen van Netflix waarschijnlijk toch even een nachtje slecht hebben geslapen. Netflix maakt namelijk wel elk kwartaal haar omzetcijfers bekend. Dit vinden vooral de aandeelhouders een prettig gegeven. Wie wilt z’n geld nou niet zien groeien? Maar het is helaas het afgelopen kwartaal toch even anders.

Netflix ‘beloofd’ elk kwartaal een groei in het aantal abonnees, waar het uiteindelijk allemaal om gaat. Voor het afgelopen kwartaal hebben ze de aandeelhouders voorgeschoteld een groei van 5 miljoen abonnees te realiseren. Dit hebben ze niet gehaald. De teller bleef hangen op een plus van 2,7 miljoen abonnees.

En dat was direct in de week erna te zien op de beurs. Netflix leverde 15% (!) in op de beurs. Dit komt neer op een waardevermindering van €22 miljard.

Gaat dit ooit nog goed komen? Dat durven we niet te zeggen, want gestaag blijven ze wel stijgen in het aantal abonnees. Meer abonnees is meer geld per maand dat binnenkomt. Alleen de timing is natuurlijk niet goed. Grote giganten zoals Apple en Disney zijn al vrij goed zichtbaar in de achteruitkijkspiegel van Netflix. Die komen er binnen aanzienlijke tijd aan met een eigen streamingdienst. Neem bijvoorbeeld Disney, die al veel fans heeft en een shitload aan (klassieke) producties op de plank heeft liggen en deze zo het kanaal op zal smijten. Veel mensen zullen dan toch een keuze gaan maken tussen óf Netflix óf Disney.

Conclusie: de aandeelhouders denken dat Netflix z’n piek heeft gehad. Het bedrijf zal zeker blijven bestaan en een groot aandeel van de taart blijven behouden, maar de recordwaarde van de aandelen zal volgens sommige aandeelhouders en analisten niet meer zo hoog uitkomen en nieuwe hoogtepunten bereiken.

Bron: Manners
Foto: GRM Daily

Laat een bericht achter