Niet alleen de grote werken van de grootste kunstenaars doen het goed op de markt, maar ook materiële attributen die een ongelukkig tijdperk markeren in het leven van de artiest. Zo blijkt maar weer met het zelfmoordwapen van Van Gogh, welke binnenkort onder de hamer gaat op een veiling in Parijs.

Van Gogh gebruikte in 1890 de 7mm Lefaucheux om zichzelf van het leven te beroven. Het dramatische verhaal dat hij met dit wapen een weiland inliep om de daad te verrichtten, voegde zoveel waarde toe dat morgen het wapen van ieder kan worden met een startbieding van $67.000,00.

De veiling is in Parijs, maar het wapen was voor het laatst openbaar te bezichtigingen in Amsterdam, nadat daar ook wetenschappelijk onderzoek is gedaan dat het wapen daadwerkelijk door Van Gogh voor het laatst is afgevuurd in 1890. Eerlijkheidshalve moet wel gezegd worden dat niet door de wetenschappers zeker vast te stellen was dat dit ook daadwerkelijk het fatale wapen was waarmee Van Gogh de aardkloot heeft verlaten. Er zijn namelijk aardig wat theorieën losgelaten over het einde van Van Gogh, zoals bijvoorbeeld het verhaal over twee jongens die de kunstenaar per ongeluk hebben doodgeschoten.

Laat een bericht achter