Verroest materiaal kan alleen maar veel waard zijn als deze van een kunstenaar komt. Helaas wel met een hele negatieve lading. Het wapen waarmee Vincent van Gogh vermoedelijk zichzelf van het leven heeft beroofd, is voor veel, heel veel geld van eigenaar gewisseld bij een veiling.

De contouren van de Lefaucheux maken duidelijk dat het om een wapen gaan, maar bruikbaar is ‘ie al zo’n goeie honderd jaar niet meer. Toch heeft het wapen een slordige €162.500,00 opgeleverd op een veiling in Parijs. En dat terwijl de waarde werd geschat op ongeveer €40.000,- tot €60.000,-.

In 1960 is het wapen aangetroffen door een boer uit Auvers-sur-Oise, een dorp ten noordwesten van Parijs in zijn eigen akker. Hier heeft het wapen tientallen jaren onder de grond gelegen.

Terwijl het met Van Gogh zelf persoonlijk steeds minder goed ging, kreeg hij tegelijkertijd steeds meer erkenning voor zijn werk in de kunstwereld. Hij schilderde in zeventig dagen meer dan één doek per dag.

Op zondag 27 juli 1890 beroofde de kunstenaar zichzelf van het leven met het wapen, midden op het weiland, waar het wapen jaren later pas werd gevonden. Van Gogh wist zichzelf na het schieten nog naar een herberg te brengen, waar hij twee dagen later kwam te overlijden.

Bron: De Telegraaf

Laat een bericht achter