Met een vermogen van meer dan $110 miljard kun je op z’n tijd een leuke investering doen. En vooral als het gaat om een goeie, nuttige investering dat een voorbeeld mag zijn voor de toekomst. Bill Gates geeft daarom de opdracht om een boot te bouwen dat enkel op waterstof vaart. Prijskaartje: $645 miljoen.

De oprichter van Microsoft heeft een luxe superjacht in de maak laten gaan dat luxer is dan menig huis. Met vijf dekken, ruimte voor 14 gasten en 31 bemanningsleden, treffen we ook een fitnessruimte, yogastudio, schoonheidssalon en zwembad op het achterdek.

De boot debuteerde eind 2019 op de Monaco Yacht-show en is de eerste in zijn soort. De 28 ton wegende waterstofbrandstoftanks zijn vacuüm afgesloten en de waterstof is gekoeld tot -253ºC. Als je een rondje loopt op het onderste dek, dan kun je via glazen wanden de tanks bekijken. Vet boeiend natuurlijk.

Echter is de techniek wel interessant, want de motoren draaien doordat de waterstof door speciale PEM-brandstofcellen gepompt worden die het in elektriciteit omzetten. Met als resultaat: de enige uitstoot is water.

Met volle tanks vaar je een lekkere 6.000 km over de oceaan, met zero-emmissie en in luxe waarvan zelfs Bill Gates nog wel even z’n bril wat verder z’n neus op zal duwen.

Gates investeert al vaker in alternatieve brandstoffen. Zo investeert hij in Heliogen, een start-up in Californië die op zoek is naar een schone bron van waterstofgas door watermoleculen te splitsen zonder het gebruik van fossiele brandstoffen.

Bill moet nog wel even geduld hebben, want het superjacht is pas in 2024 af.

Bron en foto’s: Sinot Yacht Architecture & Design

Laat een bericht achter