Menigeen zal er flink boos om kunnen worden; je bent eigenaar van je eigen restaurant en je eet hier gewoon elke middag. Je bent eigenaar en tenslotte veel aanwezig. ”Wie maakt je wat”, zullen wij denken. Daar denken de Fransen inderdaad anders over. Een chef-kok heeft geluncht, drie jaar lang, in zijn eigen restaurant en dat kwam hem duur te staan.

De Franse chef-kok Arnaud Bloquel lunchte dagelijks in zijn eigen restaurants en gaf dit niet aan voor de boekhouding, om zo de kosten te declareren. Hij is eigenaar van twee restaurants op het Franse eiland Guadeloupe, in de Caribische Zee. Dit eiland maakt deel uit van Frankrijk.

Vorig jaar april bracht een functionaris van de verzekeringsdienst URSSAF een bezoek aan het restaurant van Bloquel en zag hem daar lunchen. Dit maakte dat hij dit even verder wilde uitzoeken, want het is tenslotte zijn baan. Door het eerlijke antwoord van Bloquel dat hij elke dag lunchte in één van zijn restaurants, komt hem dit nu duur te staan. Van de afgelopen drie jaar wilt URSSAF elke lunch terugzien en mag Bloquel €14.000,- aftikken.

In Frankrijk is een horecagelegenheid verplicht door te geven aan de boekhouding dat hij/zij in zijn/haar eigen restaurant eet. Dit had Bloquel niet gedaan en vandaar dat de URSAFF dit van de afgelopen drie jaar terug wilt zien. En als het nou om een uitsmijtertje gaat van 5 euro, dan is de schade nog te overzien. Echter pakt de overheidsinstantie de gemiddelde prijs van een lunch in het betreffende restaurant. Het restaurant van Bloquel is geen goedkope. Een gemiddelde lunch kost daar 107 euro. Komt de overheid een hardwerkende ondernemer dan nergens in tegemoet? Jawel, hij mag het gespreid betalen. ”Maar dat is dan ook alles”, zegt Bloquel.

Foto: YouTube/PALM TREE via RTL Nieuws

Laat een bericht achter