Als je naar een gemiddelde tv kijkt van een jaar of 10 geleden, waren de high-tech beeldschermen van toen al dun, maar met een redelijke rand eromheen van enkele centimeters. Om dan nog maar eens te zwijgen over het toen zo hippe HD-Ready en het oude SBS6 of RTL-logo dat inbrandde als de tv dag en nacht op hetzelfde scherm aan stond. Mooi, hoor…toen. Tegenwoordig zijn beeldschermen scherper dan ons blote oog de beelden in de realiteit kan waarnemen.

Een mooi voorbeeld is de 8K tv van Samsung. Morgen begint de CES 2020 (dat is de grootste technische beurs ter wereld) waar de grootste techbedrijven van de wereld hun nieuwe speeltjes laten zien. Maar Samsung kon haar mondje niet dichthouden over het vlaggenschip waarmee ze op de beurs staan en toonde de Q950TS 8K TV.

De tv heeft een dikte van slechts 15 mm met een QLED-paneel en is daarmee ongelofelijk dun. Het meest geweldige is nog wel dat het scherm geen rand heeft. Oké, Samsung moet toegeven; het heeft wel degelijk een rand. Maar het is een 99% scherm-tot-lichaam verhouding, zoals ze dat zo mooi noemen. De onderkant meet 2,3 mm en de naam verklapt het al een beetje: je kunt er 8K resolutie mee bereiken. En bereiken is iets anders dan uitzenden, want er is vrijwel (nog) geen 8K content beschikbaar en daarom gebruikt Samsung AI-aangedreven opschaling om de content eruit te laten zien als 8K. Tevens heeft het scherm een beeldinstelling die de helderheid en het contrast aanpast op basis van de omgeving van de tv.

Foto’s: Samsung

Laat een bericht achter