Al jaren dromen veel mensen, en ook bedrijven, van vliegende voertuigen voor particulieren. Het is bijna zover, want WatFly komt met een Star Wars-achtige drone die één persoon de lucht in kan helpen. En het mooie: je hebt er geen vliegbrevet voor nodig.

Althans, in Amerika. Daar mag je sowieso met alles wat je in elkaar timmert en kan vliegen, de lucht in. Maar het laat iets wat ver weg leek, namelijk particulieren door de lucht bewegen, dichterbij klinken dan ooit.

Volgend jaar wilt producent WatFly met het $150.000,00 kostende toestel de markt opkomen, genaamd Atlas. Het is een eenpersoons elektrisch verticaal opstijgend en landend voertuig. In het engels: elektrisch Vertical Takeoff and Landing, eVTOL genoemd. Komt erop neer dat het eigenlijk vliegt en beweegt als een drone, maar jij kan erin zitten.

De producent WatFly richtte zich op dit kleine model, omdat deze makkelijker is om mee te vliegen, te onderhouden en te certificeren voor particulier gebruik. En zie hier: de Atlas. Hij is 2,5 meter hoog en ruim 4,5 meter breed. Hij is voorzien van een kleine cockpit en vier rotorventilatoren. Het vliegtoestel wordt elektrisch aangedreven. Niet alleen zuiniger dus in verbruik, maar vooral ook stiller. Iedereen moet met de Atlas kunnen vliegen, want aan boord zijn er systemen die botsingen vermijden en in echte gevallen van nood is er een noodparachute aanwezig.

De batterijpakketten zijn ongeveer een kwart zo groot als die van een Tesla en worden binnen twee uur opgeladen. Uiteindelijk kun je er een uur en een kwartier mee in de lucht blijven.

In Amerika is het mooiste aan de Atlas dat je er geen vliegbrevet voor nodig hebt. Het is een FAA Ultralight Part 103-toestel, waardoor de nieuwe eigenaar dus zo de lucht in kan, zonder enig bewijs te halen. De aanduiding betekend echter ook dat vliegen boven drukke gebieden verboden is. Dus eigenlijk net hetzelfde als de regelgeving rondom een drone.

De Atlas is momenteel nog niet verkrijgbaar, maar Watfly hoopt volgend jaar met het toestel de markt op te gaan.

Bron: WatFly

 

 

Laat een bericht achter