Bizar

Oudste fles whisky verkocht voor megabedrag

today3 juli 2021 8

Achtergrond
share close

Wat wordt gedacht dat het de oudste fles Wisky ter wereld is, is verkocht voor een veel hoger bedrag dan verwacht. 

Skinners Auctioneers

Om te beginnen: de waarde was geschat tussen de $20.000,- en $40.000. En afgelopen woensdag is de fles van Old Ingledew Whisky geveild na een pittige biedronde.

Opbrengst: $137.000! Holy Whiskey!

En waarom is de waarde zo hoog? De leeftijd werd geschat op 1850. Na recent onderzoek in een laboratoriumtest van University of Georgia dat hij eigenlijk veel ouder is. Na afname van een monster uit de fles, is deze op koolstof getest. De resultaten lieten zien dat hij naar waarschijnlijkheid gebotteld is tussen 1763 en 1803. Met deze leeftijd valt hij onder de context van de Revolutionaire Oorlog en de Whiskey Rebellion. Dat doet de waarde dus aanzienlijk stijgen.

Deze specifieke fles Old Ingledew heeft ook een interessant achtergrondverhaal. Het was ooit eigendom van Wall Street-financier John Pierpoint Morgan, de oprichter van wat uiteindelijk JPMorgan Chase & Co. zou worden, die volgens Barron’s de whisky verkreeg tijdens een zakenreis naar Georgia. Maar hij was verre van de enige beroemde eigenaar van de fles. Zijn zoon Jack schonk de fles begin jaren veertig aan de toekomstige rechter van het Amerikaanse Hooggerechtshof en gouverneur van South Carolina, James Byrnes. Jack gaf ook twee andere flessen aan Franklin D. Roosevelt (ze waren verre neven) en Harry S. Truman. Skinner’s expert op het gebied van zeldzame geesten, Joseph Hyman, zei dat de fles die deze week werd verkocht er maar één is die overleeft.

Hoe schokkend de uiteindelijke prijs van de fles ook mag zijn – het komt niet vaak voor dat een kavel voor meer dan drie keer de schatting vóór de veiling wordt verkocht – het maakt Old Ingeldew niet de duurste whisky ter wereld. Verre van zelfs. Die titel behoort momenteel toe aan een fles Macallan Fine en Rare 60-Year-Old 1926 die in 2019 voor $ 1,9 miljoen werd verkocht. Maar de titel van ’s werelds oudste? Dat hoort bij deze fles en alleen deze fles.

 

 

Written by: VIB Radio

Rate it

Vorig bericht

Wijntip

Wijntip #26: Callesella Primitivo di Manduria

WIJNTIP WEEK 26 - 2021 Krachtige, kruidige, rode wijn uit het zuiden van Italië. Wijnen van de Primitivo druif kunnen vol en soepel zijn. Niet die uit de omgeving van het dorp Manduria. Deze staan bekend om hun kracht en complexiteit. Je proeft kersenjam, bramen, kaneel, nootmuskaat, droop en zwarte peper. Een wijn die vraagt om een stevig stuk vlees. Spijs & moment Vooral in combinatie met geroosterd vlees, gerijpte […]

today2 juli 2021 137 21 2

Opmerkingen plaatsen (0)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met (*)


0%
× APP MET DE STUDIO Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday